Kendi Kendine Buyuyen Bebekler: BLW ve Bebeklerde Isaret Dili

Merhaba,
Bugun son zamanlarda moda olan bebeklerin beslenme sekli ‘’Baby - Led Weaning’’den bahsedecegim. Bebek Onderliginde Beslenme. Gill Rapley ve Tracey Murkett’in bilrikte cikardiklari ve BLW’nin oncusu ‘’Baby- Led Weaning The Essential Guide to Introducing Solid Foods and Helping Your Baby to Grouw Up a Happy Confident Eater’’ kitabindan notlarimi ve de Juliet’i neden bu sekilde ek gidaya baslatmayi sectigimizi paylasacagim.

BLW, Ingiltere’de ortaya cikmis bir akim. Bebegin verdigi isaretleri takip edip, onun onderliginde ilerlettiginiz bir beslenme sekli. Besleme sekli diyemiyorum cunku bebegi siz beslemiyorsunuz. Geleneksel bebek beslemenin tam tersi, bebekler kendilerini besliyorlar. Her ne kadar bircok ulkede artik cocuklar 4 aylik oldugunda ‘’tattirabilirsiniz, tatlara alissin. Yok elinizdekinden ister, siz yerken onun da cani ceker,’’ gibi sozler soylense de ilk 6 ay bebeginizin anne sutunden/ formul mamadan baska bir besine ihtiyaci yok. Juliet 4 aylik oldugunda, hemsire ‘’Sizin yediginizden isteyebilir, verebilirsiniz,’’ gibi bir yere baglanmayan bir tavsiyede bulunmustu. Ben de ‘’Daha once yemedigi, hatta yemek yemenin ne oldugunu; anne sutunden baska bir seyi bilmeyen bu bebek, nasil benim yedigim yemegi isteyebilir?’’demistim. 3. Aydan sonra bebekler anneden uzaklasip, dunyayla iletisim kurmaya basliyor. Siz gulumsuyorsunuz, o gulumsuyor. Ne yapiyorsaniz onu kopyalamaya calisiyor. Bu, sizin yediginizden onun da cani cekiyor demek asla degil!

Bebeginiz 6 aylik oldu, kendi basina, desteksiz oturabiliyor, disi var ya da yok onemli degil; doktorunuza danismaniz gereken herhangi bir rahatsizligi yoksa BLW’ye baslayabilirsiniz. BLW diyor ki, ‘’Ac agzini cocugum ucak geliyor,’’ artik yok. Pure yapmak icin aldiginiz o makinalara gerek yok. Catalla ezip, plastik kasikla yedirmek yok. Aslinda isin ozu, cocugu yedirmek yok. Siz kendiniz icin ne pisidiyseniz cocugunuz da onu yiyor. Birlikte ailecek yemek yeme saatleriniz var. Sizi kopyalayan cocuk, sizinle birlikte yemegini yiyor. Yemek yemek cocuk icin bir zorunluluk degil. 1 yasina kadar anne+formul mama ana besin kaynagi. 1 yasina kadar cocuk kendini doyurmayi ogreniyor. 9 aylik, catal – kasik kullanip kendini besleyen bebekler gorurseniz sasirmayin!
Onceligimiz bebege dunyada biberondan/ memeden baska beslenme sekli oldugunu tanitmak. Ona yol gostermek

Bak cocugum bu haslanmis havuc. Dokun bakalim. Kaygan degil mi? Elinden kaymasini istemiyorsan daha saglam tutmalisin. Ben senin icin havucu tutabilecegin boyutta kestim, hatta koselerden tirtikli kestim ki elinden kolay kaymasin. Senin daha parmaginin ucuyla tutup alma (pinching) yetenegin gelismedi. Bu yuzden simdilik sana yardimci oluyorum. Havucun tadina bakman icin onu senin agzina sokmama gerek yok. Cunku sen bu yasinda her seyi agzina sokarak ogrenmeye calisiyorsun zaten. Havucu al dante denilen seviyede pisirdim. Ne sert ne yumusak. Sen birkac kere tutmaya calisacaksin, o havuc kayacak dusecek. Ben sana yenisini verecegim. Sinirleneceksin. Agzini bulmaya calisacaksin. Bulacaksin da. Isirmaya calisacaksin havucu, buyuk bir parca koparirsan dilinin cok guzel bir refleksi var! geri itecek buyuk parcalari. Hop! Ilk parca midene gitti bile. O kisim biliyorum pek umrunda degil, sen simdilik isirmanin ve emmenin pesindesin. Iyi eglenceler!

-          Herhangi bir yemek vermeden once bebeginizin karninin tok oldugundan emin olun. Cunku BLW baslangicinda vereceginiz hicbir urun onun karnini doyuramayacak. Karni doymadikca daha da sinirlenecek. Karnini sutle doyurun ve onune oynayip inceleyebilecegi, tanisacagi yeni oyuncagi/ sebzeyi koyun.
-          Ayni sekilde tabii ki uykusu olan, genellikle huzursuz bir donem geciren (atak haftasi, dis cikarma, hastalik vb gibi) bebekleri de BLW’ye zorlamamak gerek. Oynasin, istemiyorsa da zorlamayin.
-          Bebeginize once sebze verin. Brokoli, havuc, salatalik, patates gibi sebzelerle baslayabilirsiniz. Meyve verilmesi onerilmiyor. Cunku sekerli bir seyden sonra sekeri az bir besin yemek istemeyebilirler. Zaten sekere de pek ihtiyaclari yok.
-          Verdiginiz sebzenin isaret parmaginiz kadar uzunlukta olduguna emin olun. Verdiginiz herhangi bir besini uzunlamasina kesin. Brokoli baslamak icin ideal bir sebze cunku bir sapi var.
-          Verdiginiz sebzeyi haslayabilirsiniz (al dante) ya da firinda kizartabilirsiniz. Haslanmis sebzeler ellerinden kayabiliyor, kizarmislari incelemeleri daha uzun suruyor.
-          Elma, armut, avokado, mango, patates gibi urunleri kabuklariyla verebilirsiniz. Elden kaymasini engeller.
-          Her seferinde bir besin verin. Hem  alerji icin 3 gun kuralini takip etmek icin hem de birden fazla secenek sundugunuzda akillari karisiyor ve cabuk sinirlenip, yorulabiliyorlar. Sayi olarak da birer birer ilerleyin. Bir havuc. Bitirene kadar oynasin. Birden fazla hazirlayin tabii ki, cunku surekli yere dusecek verdiginiz her sey.
-          Tuz, seker yok.
-          Ilk aylar beslenmesi icin degil, oynamasi ve tanimasi icin. Verdiginiz sebzenin ne oldugunu soyleyin. Yemek yerken konusun. Bir yandan siz de yemeginizi yiyin. Yemek yemenin hayatin bir parcasi oldugunu, bir ritueli, rutini oldugunu ogrensin. (Bebeklerin rutinleri sevdiginden bahsetmistim.)
-          Surekli ayni yerde yemegini yesin. Masada onun sandalyesine yer acin. Masada ailenin tum fertleriyle bir yeri oldugunu bilsin. Yemege baslamadan once ellerini yikayin, onlugunu takin. Bu rituelleri gerceklestirdikce bebek ilerleyen gunlerde yemek/ oyun saatinin geldigini ogrenmis olacak. Televizyon acik olmasin, dikkati dagilmasin. Bu sebeple ayni yerde yemek yesin diyorum cunku mekan hatta aci degistirirseniz bakacak yeni bir seyi olur, yemek yemekle ilgilenmez.
-          Yemek bittikten sonra agzinda bir parca kalmadigindan emin olmak icin mama sandalyesinden kaldirmadan once ona bakarak kendi agzinizi acin. Dilinizi cikarin. Sizi taklit edecektir. Agzinin icine parmak sokarak bebege mudahale etmeyin, sevmeyecektir. Agzinda bir parca kalmadigindan emin olunca mama sandalyesinden alabilirsiniz.
-          Elbette mama sandalyesi disinda yemek yemesi gereken durumlar olacak. Bizim oldu mesela. Hatta Juliet’i dik oturtmadigimiz icin bizi ornek almayin. (Asagida paylasacagim) Mama sandalyesine oturmak yemek yemenin baslangici mesaji verebilir bebeginize. Bizimkinin mesaji onlugunu takmak. Onlugu taktigimiz anda heyecan ve sabirsizlik basliyor. 😊

Bebeginizin bogulmasindan korktugunuzu biliyorum. Bogulma riski kasikla beslemede de var. Buradaki baglantida bogulma – ogurme arasindaki fark ve yapilacaklar cok guzel aciklanmis. (Ingilizce)

Oguren bebege karsi panik yapmiyorsunuz. Onu izliyorsunuz, sakinlestiriyorsunuz. Unutmayin, BLW bir yemekleri ve yemek yemeyi ogrenme sekli. Ogurmeyle kendisinin basa cikmasini istiyoruz. Elinizi agzina sokarak mudahale ederseniz onu da korkutursunuz. Ogurmek dilinin sahip oldugu bir refleks, gelistirdikleri bir yetenek.

Biz bebekler icin ilk yardim egitimi aliyoruz onumuzdeki ay. Herkese tavsiye ederim!
Paylastigim baglantida nefes borusuna bir sey kacan, bogulan bebege yapilacak ilk mudahalenin goruntusu var. Mutlaka izleyin; ama kesinlikle bir kurs bulup ona da gidin. Ya da doktorunuzdan size ogretmesini rica edin. Ogurme ve bogulma arasindaki en belirgin fark, ogurmede bebegin sesler cikariyor olmasi. Bogulmada da eller kollar hareket halinde, cirpinir gibi oluyor ancak sesleri cikmiyor. Kimsenin boyle bir tecrube yasamamasi dilegiyle…

Juliet’in fasulye hikayesi biraz kisa. Gecen gun IKEA’ya gittik. Koftelerin yaninda haslanmis fasulye ve havuclar vardi. Sevgilim bir tane verebilir miyim, dedi. Juliet pusetindeydi. Bizi izliyordu. Karni toktu. Ver, dedim. Yemek yiyen babasini izleyerek fasulyesini kemiriyor. Devamini videoda izleyebilirsiniz. Benim BLW'yi secmemdeki en onemli sebep, bebek onderliginde ilerliyor olusu. bazi insanlar BLW ve kasikla beslemeyi bir arada goturuyor. Buna karsi cikan BLW ciler var, yapabilirsiniz diyenler de. Ben karsi cikanlardanim, cunku bebegin aklini karistirabilirsiniz. BLW ''Sen kendi yemegini yiyebilirsin. bak yemek boyle yenir,'' diye gosterirken, geleneksel besleme kasikla bebegi besliyor. ''Sen daha kucuksun, seni ben besleyecegim. Ben istedigimde yemegini yiyeceksin.'' diyor. Biz Juliet'in kendi basina yemek yemeyi ogrenmesini istedik. Karninin ac olmasina dair bir kaygim yok. Dedigim gibi 1  yasa kadar ana ogun formul mama. 8. aydan itibaren de catalla ve kasikla tanisma... Bu yolda ilerleyen herkese sabir diliyorum. Bir de. kopek alin! :) 



BEBEGINIZE ISARET DILI OGRETEBILECEGINIZI BILIYOR MUYDUNUZ?
Bebekler 6. Aylarina yaklasirken, 3. Aydan itibaren dis dunyaya karsi daha merakli olurlar. Sizleri taklit ederler. Konusamadiklari icin isteklerini belirtme sekilleri aglamaktir. Bazi bebekler aglamaz, soylenmeye baslar. Cok sinirlendiklerinde ya da israrci olduklarinda aglarlar. Herkes kendi bebegini cok iyi tanir. Onlar da her insan gibi anlasilmak istiyorlar. Bu konuda bebeginize yardimci olabilirsiniz.  Gordugunuz tabloda, bebeginize ogretebileceginiz kelimeler var.
Juliet biberon istediginde hem soylenmeye hem de elini acip kapatmaya basliyor. Cunku ona biberon verdigimiz her an ‘’Bunu istiyor musun?’’ dedik ve bir elimizde biberon, diger elimizi tabloda gorebileceginiz sekilde acip kapadik. O da soylenmeye baslayarak ellerini kaldirdi saga sola vurdu. Son zamanlarda da bir elini acip kapatmaya basladi. Iletisim kurdugumuzu gormek bizi ve onu cok mutlu ediyor.

Rutin ve istikrar. Bebekler kadar herkes icin cok sihirli iki kelime. Bebeginize bir kelime ogretmeyi deneyin. Yilmadan. Istikrar ve rutinle. Karsilik alinca hissettiginiz mutluluk paha bicilemez!


Not: Yukarida paylastigim bilgiler ek gidaya baslangic bilgileri. Juliet yeni basladigi icin, paylasimlarimi onun gelisimiyle paralel tutmaya calisacagim. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar