Bir Dizi Bir Film Bir Belgesel


Merhaba,

Sinav donemimi firsat bilerek bu yaziyi sizinle paylasmak istedim. Birbirinden guzel film, dizi ve belgesel izledim. Ucunu de gonulden tavsiye ediyorum.

Feminists: What Were They Thinking?

Image result for feminists what were they thinking netflix
 “Annem, erkeklerle oyun oynarken kazanmamaya dikkat etmelisin, cunku kizlar kazanmaz, dedi.” Bu cumle 60’larda Amerika’da baslayan Ikinci Dalga Feminizm hareketine katilmis olan bir kadinin roportajindan. Netflix’te yayinlanan “Feminists: What Were They Thinking?’’ (Feministler: Ne dusunuyorlardi?) belgeseli, cok agir tarihsel bilgilere bogmadan, 60’larda feminizm hareketine dahil olmus olan aktivistlerin, cogunlukla da sanatci ve egitimci kadinlarin roportajlarindan olusuyor. En sevdigim belgesel turu, sunucusuz, roportajlarla ve kisilerin fotograflari ve doneme ait videolarla ilerliyor. Izledikten sonra neden huzurlu hissettigimi dusundum, cunku siddet goruntuleri yoktu. Kadinlardan biri bunu cok guzel acikliyor, “Bizler, dunyada savasan, birbirine siddet uygulayan adamlara karsi ‘yapmayin’ diyen, baristirici kisilerdik.”

Benim de feminizme karsi hissettigim duygular bu yonde. Bizler, savasmayin, oldurmeyin, siddet uygulamayin, anlayin, anlasin diyen kisileriz.
Feminizme ilgisi olsun olmasin herkesin bu belgeseli izlemesini oneriyorum.


Private Life

Image result for private life

 New York’ta yasayan orta yasli sanatci ciftin cocuk sahibi olmaya calismasi ve bu sure icinde evrilen iliskileri… Tup bebek, evlat edinmek, tasiyici annelik, yumurta donorlugune kadar her turlu yolu inatla deneyerek cocuk sahibi olmaya calisiyorlar. Akla cok keskin ve asla cevap bulunamayacak sorular geliyor. Cocuk sahibi olmak gercekten gerekli mi? Hormonlar bizi ne kadar kontrol ediyor, kararlarimizda, isteklerimizde biz ne kadar etkeniz? Alternatif cocuk sahibi olma yontemleri ne kadar etik? Tum bu fiziksel ve ruhsal etkiyle gecen surecte erkek, kadinin ne kadar yaninda olabilir, onu ne kadar anlayabilir? Cift, yumurta donorlugunde umut buluyor ve 20 yasinda, okulu birakmis, onlari cok seven akrabalari kizdan donor olmasini istiyor. Kiz teklifi Kabul ediyor ve olaylar gelisiyor.
Insanin istegini, inadini, caresizligini, guclu bir iliskinin dinamik testini, gencligin vurdumduymazligini, ortayasin getirilerini cok guzel anlatan bir film. Mutlaka izlemelisiniz.

Wanderlust

Bir iliskide tutkunun azaldigini ve iliskinin monotonlastigini fark eden ve dile getiren neden cogunlukla kadinlar oluyor? Izlediklerim ve okuduklarim icinde, ortayasli ve uzun suren evlilige sahip olan erkeklerin kadinlara oranla daha da pasiflestigini, hayatin getirdiklerini kabullendigini; arada bir yapiyorsa capkinlik yaptigini ancak konforundan vazgecmedigini goruyorum.

Wanderlust bircok acidan cok guzel bir dizi. Oncelikle hikaye akisi cok guzel ilerliyor. Adeta yapbozun parcalari her bolumde birer birer yerine oturuyor ve son bolumde bir butunle yuzlesip ekrana kalakaliyorsunuz.

Image result for wanderlustAlan ve Joy 20li yaslarindan beri birlikteler. 3 cocuklari var ve Joy iliskilerinde tutkunun azaldigini fark ederek, artik Alan’i arzulamadigini dile getiriyor. Alan ogretmen, Joy da terapist. Cift, birbirini bir kere aldatip ardindan itiraf ediyor. Joy’un teklifiyle baska kisilerle gorusmeye basliyorlar. Kurallar basit, baskalariyla yalnizca seks icin gorusulecek. Kisiler, bu durumdan haberdar edilecek. Boylelikle cift de eski cinsel hayatina kavusacak. Durum once toparlanmis, baska kisilerle yasanan iliskiler motivasyonlarini arttirmis gibi gorunse de Alan is arkadasina asik oluyor, Joy’un ne aradigini bulma savasi bir turlu bitmiyor. Bir bolum boyunca Joy’un terapistiyle gorusmesini izliyoruz. Izledigim en guzel terapi sahnesiydi. Joy’un neden tutku arayisina girdigini, iliskilerinin dinamigini, cocuklugunu ve genc kizligini ve tabii ki babasiyla yasadiklarini dinliyoruz.

Ingiliz dizilerini cok seviyorum. Oyuncularin guzel ya da yakisikli olmasini, gorsellikleriyle dikkat cekmesini onemsemiyorlar. Hatta bence bilerek ortalama guzellikte insanlari seciyorlar. Ancak, oyunculuklar her seyin onune geciyor. Crashing dizisi de ayni hissi uyandirmisti. Alisilmadik bir komedi, sorgulatan cinsellik ve dram hepsi bir arada…
Acik iliski yasamaya karar verdigimizde bu karar ne kadar yalnizca ciftleri etkiliyor? Iliskiye dahil olan kisiler iliskinin ne kadar icinde, disinda? Onlar neler hissediyor? Bu iliski dugumu ne kadar saglikli? Bu iliski turune neden ihtiyac duyuyoruz ve sonunda (bir son varsa) iliski nereye evriliyor? Iliskilerinin gucunu, birbirlerine olan sevgi bagini test ettikleri bu deneyim, bir kisisel tecrube ve sorgudan baslayip bircok kisiyi etkileyen bir sorun haline geliyor.
Birlestirirse sevgi birlestirir, tutku, heyecan, merak gibi duygular kisileri birbirinden savurma noktasina getirebilir.
Keyifle izleyeceginizi umdugum bir dizi.

Sevgiyle

Yorumlar

Popüler Yayınlar